Psykisk vold - find vejen til sund kærlighed


PSYKISK VOLD ER ØDELÆGGENDE

Vi har samlet interessante links og artikler til dig på nettet, som du finder nedenfor. Der er både interviews med mennesker, som har levet i psykisk voldelige forhold, samt konkret viden og fakta om volden og om personlighedsforstyrrelser

 

Hver fjerde kvinde og hver syvende mand svarer i en undersøgelse, at de har været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner. Læs om dette og meget mere nedenfor, hvor vi har samlet links til dig:


Lægens bord: Pas på psykopaten

Op mod en kvart million danskere har psykopatiske træk. Langt de fleste er mænd. Og dem er der ganske stor sandsynlighed for, at vi alle sammen støder på - på et eller andet tidspunkt - i løbet af vores liv. Medvirkende ekspert: Chefpsykolog Tine Wøbbe. Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Lyt til udsendelsen her >>


Derfor søger voldsudsatte ikke hjælp

200.000 mænd og kvinder bliver hvert år udsat for fysisk eller psykisk vold af deres partner. Desværre er det kun en mindre andel, der søger hjælp. Hvorfor det forholder sig sådan, belyser en ny undersøgelse.

Læs artiklen på Alt.dk >>


Hvert tredje barn i 8. klasse oplever fysisk eller psykisk vold derhjemme

Forældre er normalt de vigtigste mennesker i et barns liv, men desværre svigter mange forældre det ansvar og udøver vold mod deres børn. Faktisk oplever en tredjedel af alle børn i 8. klasse enten fysisk eller psykisk vold fra en af deres forældre, viser en opgørelse, som Børns Vilkår har lavet for TV 2.

Læs artiklen på tv2.dk >>


Ubegribeligt: Psykopater

Du kender dem fra film og bøger. Men der er mange flere ude i den virkelige verden. Hverdagspsykopater. Men hvad er en psykopat? Og hvordan bliver man psykopat? Vært: Huxi Bach. Gæst: Tine Wøbbe.

Lyt til udsendelsen her >>


Børns Vilkår: Man må ikke slå sine børn, men mange forældre overholder ikke loven

Vi skal som samfund investere langt mere i forebyggelse, opsporing og tidlig hjælp for at stoppe vold mod børn. Alt andet er et svigt af børn, som allerede er blevet svigtet én gang af de voksne, der burde passe på dem, skriver Rasmus Kjeldahl.

Læs indlægget på Altinget.dk


Glenn Bech: Politikere har tendens til psykopati – og det skræmmer mig virkelig

Når alting er stilnet en smule af, kunne politikerne så ikke udvikle et screening-redskab, som kan forebygge antisocial adfærd og sågar hindre psykopatiske individer i at opnå lovgivende magt, ledelses- eller investeringsansvar i det hele taget, spørger Glenn Bech.

Læs artiklen på Altinget >>


Her er de 10 mest skræmmende tegn på, at du skal væk fra en mand i en fart

Den kendte adfærdsekspert Jesper Bergstrøm oplever en skræmmende tendens hos de kvinder, der har søgt hans vej for vejledning i parforholdet. Derfor har han delt en video med sine 10 typiske tegn på, at en kvinde har fat i den helt forkerte mand. 

Læs artiklen på BT.dk >>


Retspsykolog: De kan græde og se dybt ulykkelige ud. Men de føler det ikke

BØGER. Er man tæt på en psykopat, går der ofte tid, før man bliver klar over, hvad det er for en type person, man har en relation med. Man prøver at slå det hen, og man kan tænke: Det kan jeg ændre på eller hjælpe ham med. Men man skal se at komme væk, for man skal aldrig have ondt af psykopat, advarer rets- og chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Læs artiklen i Sundhedspolitisk Tidsskrift >>


Når psykopaten er ansat i kommunen

THRILLER // ANMELDELSE – Djævlen, du kender er en vellykket thriller fra et socialt boligbyggeri på Amager. Anmelder Lone Kühlmann måtte lægge bogen fra sig undervejs for at fundere over sine egne fordomme, og hun er samtidig “lige ved at mene, at bogen kan bruges som et debatoplæg. Selv om det er en thriller, og selvom den er “så skræmmende, at man indimellem læser med lukkede øjne. Af skræk.”

Læs anmeldelsen her >>


Hvad er en psykopat, og hvordan spotter du dem? Psykopater lider af en personlighedsforstyrrelse, og de vil typisk mangle samvittighed og opfører sig ofte hensynsløst og ansvarsløst og udnytter andre. Men hvordan finder man ud af, om ens far er psykopat? Om ens chef eller kæreste er det? Hvilke træk skal man være opmærksom på? Hvad skal man gøre, hvis man er havnet i kløerne på en psykopat? Og kan en psykopat få hjælp til at få samvittighed ind i sit liv? Det svarer chefpsykolog fra Sankt Hans Hospital, Tine Wøbbe, på.

Læs svarene her >>


Sådan ved du, om du er faldet for en psykopat

Historierne om psykopaterne er ofte påfaldende ens: Man møder en enestående charmerende person. Vedkommende kan alt og charmerer en og ens familie og omgangskreds. Man forelsker sig hovedkulds, og som alle andre forelskede er man blind over for de fejl, som vedkommende viser sig at have.

Læs artiklen på Femina.dk


Svindleren, tyrannen og dukkeføreren: Lær de tre typer psykopater at kende. En psykopat er typisk manipulerende, beregnende og løgnagtige. Men de kan være vidt forskellige.

Læs artiklen her >>


Brainstorm Live: Sådan genkender du en hverdagspsykopat

Gæsten var Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans, og hun besvarer spørgsmål om blandt andet psykopaters påståede høje IQ, om psykopater oftest er mænd, om psykopati kan behandles, og ikke mindst om hvordan man genkender en såkaldt hverdagspsykopat.

Snakken kommer også omkring forskellen på narcissister og psykopater.

Hør alt om psykopater i denne udgave af Brainstorm >>


Tidligere drabschef: Psykopater slår egen familie ihjel

Kurt Kragh kender alt til mænd, der begår selvmord efter at have dræbt mor og barn. Den tidligere drabschef har medvirket i en serie på Discovery+, der hed “Blodspor”. Her var han med til at efterforske seks familiesager, hvoraf de fire af dem handlede om mænd, der havde dræbt sit og konens fælles barn, inden han begik selvmord.

Læs artiklen på Sjællandske Nyheder >>


Har du bange anelser? Sådan spotter du en psykopat på arbejdet eller i hjemmet. Danske forskere har undersøgt studerendes psykopatiske personlighedstræk. Konklusionen var, at uddannelser inden for business og økonomi havde de studerende, der scorede højst i 'de psykologiske personlighedstræk'. Men hvordan spotter man så, om man rent faktisk studerer, arbejder eller måske danner par med en psykopat? Det giver Tine Wøbbe dig svar på. Hun er censor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og så er hun ledende psykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Læs artiklen her >>


Er man ond, hvis man er psykopat?

Kan man kalde et menneske for ondt, hvis dets onde handlinger er betinget af en dyssocial personligheds- forstyrrelse? Ja, mener chefpsykologen, mens fængselspræsten siger, at han aldrig har mødt et ondt menneske.

Læs artiklen på kristligt-dagblad.dk >>


"Hvem vil vedgå sig, at man er psykopat?"

Du er enten med ham eller imod ham. Påpeger du hans adfærd, er det en krænkelse. Mellem tre og fire procent vurderes at have hverdagspsykopati
i en eller anden grad. Chefpsykolog Tine Wøbbe arbejder på en bog om, hvordan du spotter dem.

Læs artiklen her >>


Ind i psykopaten - 24 Spørgsmål til professoren

At sidde overfor en ægte psykopat er som at møde en anden art, siger chefpsykolog Tine Wøbbe. Deres hjerner er anderledes, men vi ved ikke, hvordan eller hvornår det sker. Allermindst ved vi om de hverdagspsykopater, som går rundt blandt os, og måske skal der helt nye værktøjer til at finde dem. Indtil da må vi stole på signalet fra nakkehårene, der rejser sig.

Lyt med her >>

 

Sådan ved du, om du er faldet for en psykopat

Historierne om psykopaterne er ofte påfaldende ens: En kvinde møder en enestående charmerende mand. Han kan alt og charmerer hende og hendes familie og omgangskreds. Kvinden forelsker sig hovedkulds, og som alle andre forelskede er hun blind over for de fejl, som han viser sig at have. Men nogen tid efter, at parret er flyttet sammen, ændrer han sig og bliver mere og mere kontrollerende og dominerende.

Læs artiklen her >>

 

Chefpsykolog: Psykopaten er normløs, udnyttende og impulsiv

En person med dyssociale personlighedstræk har et andet følelsesliv end andre mennesker. Og hvis Tine Wøbbe, chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, kunne få et enkelt ønske opfyldt, så ville hun kravle ind i hovedet på sådan en person for selv at mærke, hvordan verden ser ud for dem.

Læs artiklen her >>

 

Familieretshusene tager ikke krisecentererklæringerne alvorligt

Astrid Lyng Hjuler, socialrådgiver og faglig leder hos Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, er bekymret for, at de nye familieretshuse træffer afgørelser i forældremyndigheds- og samværssager uden at tage volden med i afgørelsen, hvis den ikke er politianmeldt. Dermed lever familieretshusene ikke op til den nye intention om, at også mistanke om vold skal undersøges.

Læs artiklen her >>

 

Din psykopat!: Min kæreste er psykopat

Vi kender dem alle sammen. Hverdagens psykopater, mennesker med kyniske og ufølsomme træk. Læge Charlotte Bøving er overbevist om, at hendes afdøde far var psykopat. Udadtil var han en charmerende og dygtig læge, men derhjemme var han voldelig og manipulerende. I programserien din psykopat! undersøger Charlotte, hvad det gør ved os at være i relation til en psykopat, og hvordan man kommer videre. Andet afsnit handler om at have en psykopat som partner. Charlotte besøger sin mor og taler med hende om, hvorfor det var så svært at forlade Charlottes far. Alexa Peary har haft en strålende karriere i erhvervslivet, men i dag har hun dedikeret sit liv til at hjælpe ofre for psykopater. Alexa har selv haft flere psykopatiske kærester og er vokset op hos en psykopatisk mor.

Se udsendelsen på dr.dk >>

 

Kejser: Sådan tackler du en psykopat

Betegnelsen 'psykopat' er et ord, der bliver brugt i flæng som skældsord. Men psykopatiske træk er slet ikke så sjældne, som man umiddelbart skulle tro. Eksperter vurderer, at 2-3 procent af alle mennesker har psykopatiske træk, og de kan være meget destruktive at leve sammen med. Hvis du har været i nærkontakt med et menneske med psykopatiske træk, så er der gode råd at hente i Kejser i dag. Medvirkende: Dorte Peary, mentor; Henrik Day Poulsen, psykiater og forfatter. Vært: Anne Kejser.

Lyt med her >>

 

Kejser: Slag og spark med ord

For første gang har en undersøgelse kortlagt omfanget af psykisk vold, og den viser, at volden, der består af nedgørende, ydmygende ord og en kontrollerende adfærd, er langt mere udbredt end fysisk vold. Og selvom den psykiske vold ikke giver blå mærker, så kan konsekvenserne være lige så voldsomme, som hvis det var kroppen, der havde fået slag og spark. Hvad er psykisk vold, hvordan opstår den, og hvordan kommer man videre efter at være udsat for den, det handler Kejser om i dag. Medvirkende: Mai Heide Ottesen, seniorforsker på Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og hovedforfatter på ny undersøgelse om psykisk vold; Elisabeth Riiskjær, socialrådgiver hos Mødrehjælpen i Aarhus; Lotte Grostøl, sekretariatsleder hos organisationen Lev Uden Vold. Vært: Anne Kejser.

Lyt med her >>

 

Kejser: Tæt på en narcissist

De fleste af os har nok været tæt på en narcissist på et tidspunkt i vores liv - måske endda uden at vide det. For faktisk er der ret mange narcissister i vores samfund, et sted mellem 2,5% og 16% alt efter hvordan man definerer det. Men hvad er en narcissist egentlig, og hvordan påvirker han/hun deres omgivelser og nærmeste med deres egocentrerede opførsel?

I dagens udgave af Kejser kan du møde en kvinde, der er vokset op med en narcissistisk far, og det har haft fatale konsekvenser i hendes liv. Medvirkende: Berith Siegumfeldt, datter af en narcissist og forfatter til en bog om narcissisme; Henrik Høegh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet. Vært: Anne Kejser.

Lyt med her >>

 

Sådan genkender du psykisk vold

Risikerer du at blive offer for psykisk vold – eller har du en søster eller veninde, der allerede er det?

Læs artiklen på woman.dk

 

Hvis en mand vil dominere en frigjort kvinde, er han nødt til at kontrollere hende mentalt

Den amerikanske professor Evan Stark gør op med forståelsen af vold i nære relationer som en enkeltstående, fysisk handling. Han ser volden som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder

Læs artiklen på Information.dk >>

 

Det tog Camilla 20 år at erkende, at hendes mand kontrollerede hendes liv. De senere år er der kommet stigende fokus på, at vold ikke kun er slag og spark. Særligt kvinder udsættes i parforholdet for psykisk vold som trusler, overvågning og nedværdigende behandling, men kan ofte ikke selv se og sige fra over for volden

Læs artiklen på Information.dk >>


Er din partner narcissist?

Er han narcissist? Tre ud af hundrede mænd er det. Hvordan ved du, at din date er narcissist? Hvad taler han om og hvordan siger han det? Hvilke konsekvenser vil det få at blive kæreste med ham? Christina Copty har prøvet det selv og nu hjælper hun primært kvinder med at komme ud af forhold med narcissistiske mænd.

Lyt til udsendelsen på Radio 24/ den 10. december 2016 >>

 

Samvær med psykopatisk forælder er problematisk

De fleste samværssager kan løses ved almindelig sagsbehandling, men det gælder ikke for højkonfliktsager. Forvaltningerne opdager ikke i tide, at den karakterafvigende person let overfører den psykiske vold i ægteskabet til samværssagen og dermed til børnene.

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad >>

 

7 tegn på at du dater en psykopat

Kærlighed gør blind, men man skal ikke overse disse alarm-signaler.

Læs artiklen på mx.dk >>

 

Hvad er forskellen på en psykopat og en narcissist?

En del af forskellener deres syn på andre mennesker: Er de i vejen eller nødvendige redskaber?, skriver Henrik Tingleff er autoriseret psykolog og partner i virksomheden Mindwork.

Læs indlægget på dr.dk >>

 

Den fysiske vold gjorde ondt, men den psykiske væltede mig omkuld

Ja, det gjorde ondt, da min kæreste forstuvede min finger og tog kvælertag på mig. Men hans ord slog hårdere. Til sidst anede jeg ikke, hvem jeg var. Jeg mistede mig selv og mine grænser til den psykiske vold

Læs artiklen på information.dk >>

 

55-årig voldsramt kvinde: Jeg skammede mig

Stor og flot villa på én af de dyre adresser i Midtjylland. To søde sønner og en succesfuld og højt begavet og charmerende ægtemand, som havde styr på karrieren, på hjemmets indretning og stort set alt andet i familiens tilværelse.

Men bag husets fire vægge udviklede den succesfulde ingeniør sig til en tyran og med en kontrollerende adfærd, som gradvist blev værre, fortæller hans tidligere hustru. Læs artiklen på lokk.dk >>

 

Emilie fik trusler af kæresten, hun drømte om at få børn med

Emilies første kæreste kontrollerede hende med vredesudbrud, trusler og nedværdigende kommentarer. Alligevel var hun sikker på, at de skulle giftes og have børn. Hun vidste ikke, at hun var en blandt af de 6,5 procent af alle kvinder i alderen 16 til 24 år, der hvert år bliver udsat for enten psykisk, fysisk eller seksuel vold.

Læs artiklen på Eurowoman.dk >>

 

Da hun ringede til alarmcentralen, sagde hun, at hun havde slået ham ihjel for at få fred

Den første forskning i danske partnerdrab viser, at der er brug for større fokus på trusler, kontrol og andre former for psykisk vold, hvis man skal forebygge drab mellem mænd og kvinder i parforhold

Læs artiklen på Information.dk >>

 

Find dig ikke i psykisk vold

Man risikerer at udvikle angst og depression, hvis man lever i et forhold, der er præget af psykisk vold

Læs artiklen på bt.dk

 

Mange udsættes for psykisk vold uden at vide det

Et stort flertal af kvinder på landets krisecentre har været udsat for psykisk vold.

Læs artiklen på dr.dk

 

Sådan kan et voldeligt forhold udvikle sig

Læs, hvordan et voldeligt parforhold typisk udvikler sig, og hvordan du kan reagere, tænke og føle, hvis du udsættes for partnervold.

Besøg Moedrehjaelpen.dk

 

Exitcirklen kæmper mod skammen og de tre myter

De kvinder, der søger i gruppeforløb hos Exitcirklen, er ofte ressourcestærke etnisk danske kvinder. Det betyder ikke, at det hovedsageligt er dem, der udsættes for psykisk vold – andre søger måske bare ikke hjælp, lyder det fra daglige ledere.

Læs artiklen på Jyllands-Posten.dk

 

Lone var udsat for psykisk vold fra eksmand: Jeg skulle hele tiden passe på. 46-årige Lone kom på krisecenter, efter hun havde været udsat for psykisk vold.

Læs artiklen på dr.dk >>

 

Kvinder rammes af psykisk vold

Tusindvis af danske kvinder bliver ydmyget og skældt ud af deres samlever. 43 procent af danskerne kender en kvinde, der udsættes for psykisk vold.

Læs artiklen i Berlingske >>

 

Psykopatiske alfahanner chikanerer mødre og børn

Forældreansvarsloven handler ikke om barnets tarv, men om at hyppe en uhyggelig ligestillingsdagsorden på børnenes bekostning, mener forfatter Susanne Staun

Læs artiklen på politiken.dk >>

 

Psykisk vold har forfulgt Julie hele livet

Som barn levede Julie med frygten for sin fars vrede, og som voksen blev hun udsat for psykisk vold i to forskellige parforhold. I Exitcirklens samtalegruppe finder hun nyt håb og styrke.

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad >>

 

Samvær med psykopatisk forælder er problematisk

Det er for et helt almindeligt tillidsfuldt menneske svært at forstå, at for eksempel en højt uddannet, veltalende, charmerende og godt udseende nabo kan holde hele sin familie som gidsler i et usynligt fængsel bestående af trusler og uforudsigelighed. Den frygt, som hans familie lever under, har han indlejret i dem alle, og den bygger på både konkrete og ukonkrete trusler. Erfaringen har lært børnene i disse familier, at man virkelig aldrig ved, hvornår kartoflerne er skrællet forkert, eller cyklen er parkeret galt, og at dette uforudsete brud på husreglerne medfører en lavine af raseri, beskyldninger, trusler og straf.

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad >>

 

Jeg var udsat for psykisk vold

Janne troede, at hun kunne ændre sin undertrykkende mand og få en idyllisk kernefamilie. Sidste år måtte hun opgive og flytte på krisecenter. Det blev ikke kun et fristed for en stund. Det blev begyndelsen på en bedre tilværelse.

Læs artiklen i Ude & Hjemme >>

 

"Han stoppede ikke, når jeg begyndte at græde"

Annas mand var altid sød, sjov og charmerende, når de var ude. Men når de var hjemme, råbte og skreg han, hvis hun gjorde noget forkert – som f.eks. at servere mad, han ikke kunne lide.

Læs artiklen i Alt for Damerne >>

 

Hvad kendetegner et usundt parforhold?

De fleste parforhold vil til tider være frustrerende, og intet parforhold er helt frit for konflikter. Den afgørende forskel ligger i, hvordan man håndterer konflikterne, og om den ene part er under konstant pres fra den anden.

Læs mere på Mødrehjælpens hjemmeside >>

 

Psykisk vold - den usynlige vold

Psykisk vold begynder som regel inden fysisk vold, men kan være mindst lige så skadelig. Den kan i nogle tilfælde virke mere nedbrydende, fordi den påvirker ens fornuft og virkelighedsopfattelse. Man kan få varige psykiske mén, og det samme kan ens børn.

Læs mere på Mødrehjælpens hjemmeside >>

 

Hver 10. er udsat for partnervold

Psykisk vold spiller en rolle i mange parforhold. Hver fjerde kvinde og hver syvende mand svarer i en undersøgelse, at de har været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner. Den psykiske vold tager ofte form af trusler om fysisk vold, trusler om at forlade partneren eller trusler, som er relateret til børnene. Men den kommer også til udtryk ved decideret mobning.

Læs artiklen på Søndagsavisen >>

 

Sådan spotter du en psykopat

Vold optræder ofte i parforhold, hvor den ene part er psykopat. Særligt psykisk vold, hvor psykopaten udviser overdreven vrede, bliver hidsig og råber op. Vreden bliver hurtigt antændt på den mindste foranledning – han blæser selv de mest ligegyldige ting op. Psykopaten nedgør dig ofte, og kan finde på at gøre det i andres påhør. Han kan latterliggøre dig og sige usandheder for at gøre modparten – dig – usikker.

Læs artiklen i Alt for Damerne >>

 

Vold i familien - og flinke piger

”Piger bliver opdraget til at være flinke og rare. Det gør det svært for den voksne kvinde at sige fra, når kæresten begynder at presse hende. Samtidig kan det være svært at se, at han er ved at umyndiggøre hende. For han begynder med psykisk vold, forklarer forfatteren Chris Poole.

Læs artiklen på dr.dk >>

 

Partnervold spænder ben for et godt arbejdsliv

Lever man med fysisk og psykisk vold på hjemmefronten, går det ud over arbejdsindsats og tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser en norsk undersøgelse fra 2014.

Læs artiklen i Magasinet Arbejdsmiljø >>

 

Udgivelser om vold i nære relationer

På Socialstyrelsens hjemmeside finder du en liste over publikationer om partnervold. Du kan også læse mere om forskellige typer af vold - herunder psykisk vold.

Læs mere på socialstyrelsen.dk >>

 

Kan du gribe dig selv i at tænke tilbage på, hvor godt det var, dengang du og din partner mødte hinanden. Drømmen om, at parforholdet kan blive godt igen, kan fastholde mange i en usund og nedbrydende relation.

Chefpsykolog om hverdagspsykopater


Tine Wøbbe, som er chefpsykolog og ekspert i psykopati. Her finder du nogle sammedrag af Wøbbes udtalelser. Det kan være fristende, at diagnosticere sin partner med psykopati, men det kan du ikke gøre som lægperson. Samtidig kan et menneske godt have psykopatisk træk uden at kvalificere til diagnosen 'dyssocial personlighedsforstyrrelse'


Her er et kort sammendrag af nogle af Tine Wøbbes udsagn:




Hvis du vil læse mere om Tine Wøbbes forskning og råd om psykopati, finder du nogle af dem på Videnskab.dk >>