Psykisk vold - find vejen til sund kærlighed


OM POWERKVINDERNE

PsykiskVold.dk er startet i 2015 af Powerkvinderne, der i mange år har arbejdet for at give kvinder styrke - både på jobbet, i den offentlige debat og bag hjemmets fire vægge

 

Undersøgelser viser, at alt for mange lever med psykisk vold bag hjemmets fire vægge. Ambitionen med psykiskvold.dk er at skabe en portal, hvor udsatte og pårørende kan få viden om psykisk vold, så flere får øjnene op for symptomerne og indblik i, hvor skadelig volden er for den enkeltes selvværd, livskvalitet og familieliv.


Den psykiske vold er usynlig og giver ingen blå mærker. Derfor er der alt for mange, som ikke er opmærksomme på, at de lever i et voldeligt parforhold. I stedet kæmper de mutters alene med manglende selvværd, depression, angst, hjertebanken, ondt i maven eller daglige bekymringer for, hvad dagen bringer. Mange føler, at de skal gå på listefødder for ikke at vække partnerens modvilje, vrede og kolde blik.


Det kan være svært at vurdere, om du eller en, du kender, er udsat for psykisk vold, eftersom volden kan være både latent og manipulerende. Det kan med andre ord være rigtig vanskeligt at sætte en finger på, hvad der egentlig er galt. Måske får din partner ligefrem vendt alting på hovedet, så det fremstår som om, det er ham eller hende, der er offeret og dig, der er årsagen til alle de problemer, I kæmper med. Det kan være meget forvirrende.


For den kvinde eller mand, der lever i et psykisk voldeligt forhold, kan dagligdagen udvikle sig til en kølig affære, hvor klimaet i hjemmet fryser til is. Et mørkt blik, den kolde skulder, humørsvigninger, afvisning, kritik, trusler, isolation og ydmygelser kan blive en del af hverdagen - også for børnene. Volden kan finde sted bag facaden i flotte luksusvillaer, i parcelhuskvarteret, i højhuset og i kolonihaven. Udadtil kan det fremstå som om alt er idyl, og din partner er måske både charmerende og vellidt blandt naboer, familie og venner. Det gør det kun endnu sværere for dig at stole på din egen dømmekraft.


Det uhyggelige ved den psykisk vold er, at den gradvist nedbryder dit selvværd og din livsglæde. Eksperter vurderer, at den psykiske vold kan være mindst lige så farlig - hvis ikke farligere - end fysisk vold. Med tiden kan du komme til at tro på, at det vitterlig er dig, der ikke er god nok, og at din partners kritik er berettiget. Det kaster en slagskygge ind over hele dit liv, og måske tror du slet ikke, at du er værd at elske, fordi du igen og igen skuffer din partner og ikke formår at leve op til hans - eller hendes - forventninger.


Det er mit håb, at PsykiskVold.dk vil bidrage til, at du, der måske lever i et psykisk voldeligt forhold, opnår større forståelse af forholdets dynamik, og at denne viden kan inspirere dig til at søge hjælp til at finde sin egen indre styrke - og vejen til sund kærlighed.

 


Anne-Mette Barfod


Cand.polit og journalist

Stifter af PsykiskVold.dk, Pengevold.dk og Powerkvinderne.dk


Kontakt os