Psykisk vold - find vejen til sund kærlighed


PRESSEMEDDELELSE 2015

Utroligt mange lever med psykisk vold


Den psykiske vold, hvor hån, ydmygelser, tavshed og kolde blikke er en vedvarende stil- eller samværsform, er ifølge professor Ask Elklit langt mere udbredt, end de fleste af os går rundt og tror. 

 

Mere end 500.000 kvinder og op mod 280.000 mænd er – eller har været – udsat for psykisk partnervold. Powerkvindernes nye site, Psykiskvold.dk, skal oplyse om volden, så flere voldsudsatte og pårørende bliver bevidste om symptomerne

 

Vi har alle prøvet, at der kan ryge en finke af panden, så vi kommer til at såre vores partner eller andre mennesker, vi holder af. I et anfald af raseri kan vi komme til at kalde et kært menneske for "psykopat", "løgner", "grim", "syg i hovedet" eller det, der er værre.

 

Ifølge Ask Elklit, der er professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet, er det helt normalt, at vi fra tid til anden spyr ild ud ad munden, når vi er optændt af vrede. I de fleste relationer er det ikke noget problem, fordi vi hurtigt køler ned igen, får talt problemerne igennem, undskylder og genfinder kammertonen. Værre er det ifølge professoren, hvis du er sammen med en partner, der dag ud og dag ind er kritisk og nedladende over for dig:

 

"Hvis din partner systematisk og på en vedvarende måde håner, ydmyger, nedgør og devaluerer dig, så er der tale om psykisk vold. Den form for vold kan være særdeles skadelig for din psykiske sundhed. Derfor er det nødvendigt, at voldsudsatte får øjnene op for, hvad der sker i parforholdet, før de kører ned på det og måske i sidste ende mister sig selv og udvikler psykiske lidelser som depression og angst."

 

Uhyggelige tal

Den psykiske vold, hvor hån, ydmygelser, tavshed og kolde blikke er en vedvarende stil- eller samværsform, er ifølge Ask Elklit langt mere udbredt, end de fleste af os går rundt og tror. En undersøgelse, gennemført af YouGov for Søndagsavisen i 2014, viser, at hver fjerde kvinde og hver syvende mand enten lever i - eller har været i - et psykisk voldeligt parforhold. Det betyder i praksis, at mere end en halv million danske kvinder og op mod 280.000 danske mænd er - eller har været - udsat for psykisk vold i parforholdet. Disse tal overrasker ikke professoren:

 

"Jeg vil vurdere, at det er realistiske tal. Kvinder er tit opdraget til at være lidt sødere end mænd, og det kan være en årsag til kønsforskellene. Tallene fortæller, at den psykiske vold er meget udbredt, og derfor er der brug for større opmærksomhed omkring problemet og mere forskning i, hvordan vi kan forebygge volden", siger Ask Elklit og gør opmærksom på, at mange slet ikke ved, at de er udsat for psykisk vold, fordi de har vænnet sig til at leve sådan.

 

Det sker også på Strandvejen

"Det overraskende ved den psykiske vold er, at den rammer bredt. Selv ressourcestærke kvinder med et godt job og en flot villa på Strandvejen kan leve i et inferno af nedgørelser bag hjemmets fire vægge", siger Anne-Mette Michaelsen, direktør for Powerkvinderne, der har taget initiativ til den nye hjemmeside: PsykiskVold.dk. Ambitionen med hjemmesiden er at samle eksperter på området og skabe en levende portal, hvor voldsudsatte og pårørende kan genkende symptomerne på psykisk vold og få indsigt i, hvad der sker i deres eget parforhold.

 

"Hvis du er udsat for psykisk vold, mister du troen på dig selv, din energi falder, og du er i risiko for at udvikle både angst og depression. Efter lang tids påvirkning har du svært ved at definere, hvad du selv vil. Du bliver nærmest udslettet som person. Det kan igen resultere i lave forventninger til livet og kærligheden, og mange, der er udsat for psykisk vold vender kritikken mod sig selv og tager den til sig. På den måde accepterer den voldsudsatte det dårlige udgangspunkt. Han eller hun begynder selv at tro på det, som voldsudøveren fortæller, og føler sig værdiløs", påpeger Ask Elklit.